1. augusta 2015

Makový cheesecake

na 24 - 26 cm tortovú formu
200 - 220 g sušienok (Zuzanky, Esíčka...)
70 - 80 g masla studeného

2 PL mletého maku nemusí byť)
------- 
800 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
250 g kyslej smotany
200 g cukru
4 vajcia izbovej teploty
1 PL kukuričného škrobu 
100 g nemletého maku nasucho opraženého
------- 
6–12 sliviek odkôstkovaných a rozpolených
1 zvitok škorice
2 hviezdičky badiánu
3 klinčeky
4 ks kardamónu
100 ml červeného vína
3 - 5 PL kryštálového cukru

Sušienky spolu s maslom rozmixujeme. Pridáme mak a rovnomerne natlačíme na dno formy plochou stranou lyžice. Formu dáme do chladničky.

Krémový syr, smotanu a cukor vyšľaháme do hladka. Po jednom pridáme vajcia a nakoniec aj škrob a mak. Náplň nalejeme na keksíkový korpus a pečieme pri 160°C cca. 60 minút (stred by sa mal po upečení ešte triasť). Pri pečení umiestnime pod mriežku s formou (na dno rúry) nádobu s vodou, aby sa cheesecake nevysušoval. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť a dáme ho na minimálne 5 hodín (alebo celú noc) do chladničky. 

Do menšieho hrnca dáme cca. 2 cm vody a všetky 4 druhy korenia (v prípade núdze je možné 1–2 druhy vynechať). Necháme 5 minút povariť. Potom pridáme slivky a víno a povaríme tak, aby slivky zmäkli, ale zachovali si svoj tvar – trvá to cca. 10 minút. Pridáme cukor a odstavíme. Necháme minimálne 3 hodiny odležať, aby sa chute prepojili a omáčka zhustla. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára