inšpirácia: časopis APETIT 12/2008 a 11/2009
na 70–80 zlepených kúskov
na 70–80 zlepených kúskov
360 g hladkej múky
150 g práškového cukru30 g kakaa
120 g vlašských orechov mletých
280 g masla studeného štipka soli
Zo všetkých surovín vypracujeme v robote cesto. Miesime iba kým sa suroviny nespoja. Cesto zabalíme do fólie a dáme na minimálne 2 hodiny (najlepšie však celú noc) do chladničky.
Cesto vyberieme z chladničky a necháme cca. 15 minút povoliť. Kúsky cesta vtláčame do formičiek tak, aby ostala priehlbinka na krém (formičky nevymazávame). Pečieme pri 190°C cca. 15 minút. Vyklápame mierne vychladnuté. Týždeň pred Vianocami naplníme pomocou cukrárskeho sáčku krémom.
parížsky krém
250 ml smotany na šľahanieparížsky krém
100 g horkej čokolády (60–70 %)
100 g masla mäkkého
Smotanu na šľahanie zohrejeme tesne pod bod varu a zalejeme ňou čokoládu nalámanú na kocky. Necháme pol minúty stáť a vymiešame dohladka. Necháme vychladnúť, zakryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme maslo elektrickým šľahačom do peny, pridáme čokoládový krém a vymiešame dohladka.
vanilkový krém
1/2 vanilkového pudingového prášku
250 ml mlieka
100 g masla mäkkého
50 g kryštálového cukruPuding s mliekom uvaríme podľa návodu na obale. Necháme vychladnúť. Elektrickým šľahačom vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme puding a vymiešame dohladka.
Krémy sú uvádzané na celú dávku orieškov, takže ak sa rozhodnete vyskúšať obidva, urobte ich iba z polovičného množstva.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára