6. novembra 2011

Najlepšia bábovka

 
K upečeniu tejto dokonalej bábovky ma vyprovokoval článok na Cuketkovom blogu. Autor článku uvádza recept na (vraj) najlepšiu bábovku. V diskusii k tomuto článku ale niekto tvrdí, že má tiež recept na najlepšiu bábovku a tak som neodolala a rozhodla sa obidve vyskúšať. Upiekla som ich samozrejme naraz, aby sme ich mohli porovnať. Táto malá bábovková súťaž mala prekvapivo jasného víťaza. Zhodli sa na ňom všetci testujúci úplne jednohlasne :-) A je ním bábovka, ktorá bola uvádzaná v diskusii k článku (recept pochádza od viedenského cukrárskeho domu Demel).

Recepty sú v podstate veľmi podobné, väčšina surovín sa zhoduje, porazená bábovka však obsahuje dve suroviny, ktoré podľa mňa v klasickej piškótovej bábovke nemajú čo robiť – orechy a citrónovú kôru. Asi aj preto bol súboj taký jednoznačný. A tu je už sľúbený recept na víťaznú bábovku a mimochodom najlepšiu bábovku na svete :-)

na 1 bábovku
maslo + detská krupica na vymazanie formy
100 g horkej čokolády (65–75%) 
250 g masla izbovej teploty
200 g práškového cukru
6 vajec izbovej teploty, bielky a žĺtky oddelené
2 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)  
260 g hladkej múky
2 ČL kypriaceho prášku
1/4 ČL soli
120 ml mlieka izbovej teploty

Formu dôkladne vymažeme maslom a vysypeme krupicou.  Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke a necháme chladnúť.

Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Po jednom pridávame žĺtky a vanilkový extrakt. Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok, soľ a mlieko. Dôkladne vymiešame. Z bielkov urobíme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta.

Tretinu cesta odoberieme  a dáme do misy s rozpustenou čokoládou. Jemne premiešame. Cestá navrstvíme na seba do formy (svetlé tmavé svetlé). Pečieme pri 180°C cca. 80 minút. Necháme stáť 15–20 minút a opatrne vyklopíme z formy.

5 komentárov:

  1. Dnes som tuto babovecku upiekla a zial musim povedat zvrchu som ju uz mala prislis zvnutra nebola vobec. Prave som ju hodila do kosa. Tolko roboty nazmar. Babovka sa mi doteraz vzdy podarila. Dnes som asi nemala svoj den:-(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. v takom prípade stačí bábovku prikryť alobalom a dopiecť, aby bola prepečená aj vnútri...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takk teraz uz naozajj neviem ktory recept na bab.mam robit kded sa nudim aa mam suroviny llen na nu,,a ddo obchoduu sa mi nexce kedze je aaz na druhom koncii petrzalky.......idem na tooo ....napissem ako to dopaadlo.....drzte pajceeee detiiii


    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fakt najlepšia bábovka! Už nehľadám žiadne ďalšie recepty. Budem piecť len túto.

    OdpovedaťOdstrániť