21. novembra 2011

Hruškovo – čokoládový koláč

 

inšpirácia:  http://mlsnakocka.blog.cz/1110/hruskovo-cokoladovy-kolac-a-svestkovy-bonus

Kombinácia hrušiek a čokolády je jedna z najlepších aké poznám. A v tomto dezerte sú skombinované  priam dokonale...

na formu s rozmermi cca. 12 x 34 cm
130 g hladkej múky 
50 g masla studeného 
1 vajce
soľ 
------- 
100–150 g horkej čokolády (65–75%)
250 g mascarpone
2 PL kryštálového cukru
 2 vajcia 
3 hrušky mäkšie, ale nie prezreté
 
Z prvých štyroch surovín vypracujeme vláčne cesto (pracujeme čo najrýchlejšie, aby sme ho nepremiesili), ktoré necháme minimálne 1 hodinu v chladničke. Potom ho vtlačíme do formy, popicháme vidličkou a predpečieme pri 180°C cca. 25–30 minút.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke a zmiešame ju s mascarpone a cukrom. Pridáme vajcia a dôkladne premiešame. Hrušky ošúpeme, prepolíme a odstránime z nich jadrovníky. Do každej polovice hrušky spravíme pozdĺžne zárezy tak, aby ostali držať pokope.

Predpečené cesto naplníme čokoládovou zmesou a navrch poukladáme hrušky. Pečieme pri 180°C cca. 40 minút. Hrušky môžeme po upečení potrieť džemom rozmiešaným s troškou horúcej vody budú sa pekne lesknúť.  Koláč necháme úplne vychladnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára