30. októbra 2011

Triple Chocolate Mousse Cake


Tri úžasné čokoládové vrstvy spojené do exkluzívneho dezertu, ktorým ohúrite všetkých svojich hostí.

na 24–26 cm tortovú formu
1 vajce izbovej teploty
70 g kryštálového cukru
100 ml mlieka
izbovej teploty
4 PL oleja
80 g hladkej múky
40 g kakaa
1/2 lyžičky kypriaceho prášku
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
-------
6 žĺtkov izbovej teploty
40 g kryštálového cukru
40 g zlatého sirupu*
40 ml vody
600 ml smotany na šľahanie
100 g horkej čokolády
(70%) rozpustenej
100 g mliečnej čokolády rozpustenej
soľ

* pod názvom GOLDEN SYRUP predáva Marks&Spencer. Dá sa nahradiť  medom (najlepšie chuťovo menej výrazným)

Dno formy vyložíme kruhom papiera na pečenie. Vo veľkej nádobe vyšľaháme vajce s cukrom, pridáme mlieko a olej a nakoniec všetky sypké suroviny. Cesto dáme do formy, povrch uhladíme a pečieme 20 minút pri 180˚C.  Necháme mierne vychladnúť, vyberieme z formy a odstránime papier na pečenie. Vrátime späť do formy.

Polovicu žĺtkov šľaháme elektrickými šľahačom pri vysokej rýchlosti cca. 5 minút kým nezdvojnásobia svoj objem. V malom hrnci zatiaľ privedieme k varu polovicu cukru, zlatého sirupu a vody. Minútu povaríme a odstavíme. Znížime rýchlosť šľahača a horúci sirup pomaly po stene misy prilievame k žĺtkom. Rýchlosť opäť zvýšime a šľaháme ďalších 5 minút. Do zmesi stierkou pridáme vychladnutú rozpustenú horkú čokoládu a štipku soli. Polovicu smotany na šľahanie vyšľaháme do tuha a stierkou tiež opatrne zapracujeme do zmesi. Penu nalejeme do formy na korpus, uhladíme a dáme na minimálne 20 minút do chladničky.

Zatiaľ z druhej polovice surovín a mliečnej čokolády rovnakým spôsobom urobíme svetlú penu, ktorú opatrne nalejeme do formy na tmavú penu. Dáme na 6 hodín (alebo celú noc) do chladničky.

6 komentárov:

  1. Nádhera, sliny se mi sbíhají. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Andrejka, práve som objavila tento blog a musím povedať, že som očarená...sledujem blogy už dlho a ešte ani pri jednom sa mi nestalo, že by som bola unesená z každého jedného receptu... každý jeden je famózny a presne vystihuje moje obľúbené chute... super, len tak ďalej :) teším sa na nové recepty :) Barbora

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeeeej, tak teraz si mi strašne polichotila. Tak vyzerá to, že máme rovnaké chute :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ježiškove husličky! to je záber, (prehĺtam opakovane :-) neuveritelne lákavý... zblajzla by som ten rez dvoma hltmi... super! :)

    OdpovedaťOdstrániť