14. augusta 2018

Čučoriedkový cheesecake



na formu s rozmermi 20 x 30 cm (príp. 26 cm tortovú formu)
250 g sušienok (Lotus, Esíčka, Zuzanky...)
80 g masla studeného
-------
600 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
400 g kyslej smotany / smotanového bieleho jogurtu
3 vajcia izbovej teploty 
150 g kryštálového cukru
100 g horkej čokolády (60%)
-------
150 g (mrazených) čučoriedok
1 ČL kukuričného / zemiakového škrobu

Čučoriedky s trochou vody povaríme, kým sa nezačnú mierne rozpadávať. Škrob vymiešame s 1 PL vody a pridáme k čučoriedkam. Povaríme do zhustnutia a necháme chladnúť. 

Sušienky rozmixujeme na omrvinky a zmiešame s maslom. Hmotu dáme do formy a rovnomerne natlačíme na dno plochou stranou lyžice. Formu dáme do chladničky.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke a necháme chladnúť. Krémový syr so smotanou a cukrom vyšľaháme do hladka a postupne pridáme vajcia. Z hmoty odoberieme 1/3 a vmiešame do nej rozpustenú čokoládu. Nalejeme na zachladený sušienkový korpus. Zvyšné 2/3 hmoty lyžicou opatrne premiestnime na čokoládovú hmotu vo forme. Rovnomerne polejeme čučoriedkovou omáčkou a vidličkou špirálovitým pohybom vytvoríme na povrchu vzor.

Pečieme pri 160°C cca. 60 minút (stred by sa mal po upečení ešte triasť). Pri pečení umiestnime pod mriežku s formou (na dno rúry) nádobu s vodou, aby sa cheesecake nevysušoval. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť a dáme ho na minimálne 5 hodín (alebo celú noc) do chladničky.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára