2. augusta 2017

Malinovo - čokoládová vertikálna torta


inšpirácia:
http://www.thestoryofacake.sk/narodeninova-vertikalna-torta/

Okrem toho, že je nádherná, je aj veľmi veľmi chutná :-) Postup vyzerá zložito, ale verte mi, nič zložité to nie je... 

na 12 porcií
cesto:

5 vajec
5 PL kryštálového cukru
5 PL polohrubej múky
2 ČL kypriaceho prášku 
3 - 4 PL malinového džemu (cca. 100 - 150 g) 
čokoládový krém: 
200 ml smotany na šľahanie
100 g horkej čokolády (50 - 60%)
125 g mascarpone
125 g lučiny / krémového syra (napr. Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
2 - 3 PL cukru podľa horkosti čokolády
malinový krém:
200 g mrazených malín
3 plátky želatíny
125 g mascarpone
125 g lučiny / krémového syra (napr. Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...) 
200 ml smotany na šľahanie + 1 stužovač
cca. 3 PL cukru podľa chuti
na ozdobenie:
100 g horkej čokolády (50 - 60%)
100 ml smotany na šľahanie
drobné ovocie (jahody, maliny, čučoriedky...)
lyofilizované ovocie

Čokoládový krém: Deň vopred - čokoládu a šľahačku na čokoládový krém spolu rozpustíme a vychladnuté odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme a vmiešame mascarpone, lučinu a cukor. 

Malinový krém: Želatínu necháme pár minút napučať v studenej vode. Mierne povolené maliny rozmixujeme a chvíľu povaríme s cukrom. Odstavíme a v omáčke rozpustíme želatínu. Vmiešame mascarpone a lučinu. Šľahačku so stužovačom vyšľaháme dotuha a jemne vmiešame do vychladnutého krému.

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme múku, kypriaci prášok a 1 - 2 PL vody. Jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rovnomerne rozotrieme na veľký plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180°C cca. 15 minút. Upečené aj s papierom preložíme na mokrú utierku a po dĺžke zrolujeme. Necháme vychladnúť, rozrolujeme a stiahneme papier. Potrieme malinovým džemom a čokoládovým krémom a rozrežeme po dĺžke na tri rovnaké pruhy, ktoré postupne rolujeme na stojato do torty. Necháme minimálne hodinu stuhnúť v chlade. Potom celú tortu (povrch aj boky) potrieme malinovým krémom, vychladíme a príp. ešte polejeme ganache polevou (čokoládu rozpustíme v horúcej smotane na šľahanie) a ozdobíme ovocím a rozdrveným lyofilizovaným ovocím. 

Recept je na tortu s priemerom cca. 15 cm a výškou cca. 10 cm. Ak cesto nakrájame na 4 pruhy, vznikne torta nižšia, ale s väčším priemerom.
Tortu môžeme urobiť aj v opačnom farebnom prevedení - hnedé cesto (pridáme do neho 1 PL kakaa) a biely čokoládový krém (namiesto horkej čokolády použijeme bielu). 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára