inšpirácia: http://www.stuff.co.nz/life-style/food-wine/cuisine/69273278/Recipe-Flourless-chocolate-and-black-doris-plum-cake
Tento koláč je jednoducho bomba! Keď som ho robila prvý krát, zjedla som polovicu sama, ešte skôr, ako som ho stihla vyklopiť z formy. Je to niečo, pri čom sa prestanete ovládať :-) Okrem sliviek bude určite skvelý aj s malinami, alebo černicami.
na formu s priemerom 24 cm
500 g sliviek vykôstkovaných a rozpolených
100 g kryštálového cukru
250 g horkej čokolády (60 - 70%)
150 g masla
1/4 ČL soli
4 vajcia izbovej teploty
Slivky naskladáme do formy rezom dolu. Polovicu cukru zmiešame so 100 ml vody a v malom hrnci privedieme k varu. Cukor necháme rozpustiť a odstavíme. Čokoládu rozpustíme s maslom. Pridáme soľ a mierne vychladnutý cukrový sirup.
Vajcia vyšľaháme s druhou polovicou cukru do peny (cca. 3 minúty). Potom opatrne (už len ručne) primiešame čokoládovú zmes. Nalejeme na slivky a pečieme pri 160°C cca. 45 minút (stred koláča by sa mal po upečení ešte trochu triasť). Necháme vychladnúť a opatrne preklopíme na tanier. Podávame so šľahačkou, kyslou smotanou, créme fraiche, kopčekom vanilkovej zmrzliny, ale úžasný je aj samotný...
Vajcia vyšľaháme s druhou polovicou cukru do peny (cca. 3 minúty). Potom opatrne (už len ručne) primiešame čokoládovú zmes. Nalejeme na slivky a pečieme pri 160°C cca. 45 minút (stred koláča by sa mal po upečení ešte trochu triasť). Necháme vychladnúť a opatrne preklopíme na tanier. Podávame so šľahačkou, kyslou smotanou, créme fraiche, kopčekom vanilkovej zmrzliny, ale úžasný je aj samotný...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára