Úžasný zimný cheesecake plný chutí. Med, javorový sirup, škorica, klinčeky – čo môže byť lepšie...
na 24 cm tortovú formu
300 g perníčkov v rumovej poleve
100 g masla studeného
-------
100 g masla studeného
-------
600 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
250 g mäkkého krémového tvarohu
1/2 šálky zmesi medu a javorového sirupu
1/2 šálky zmesi medu a javorového sirupu
3 vajcia izbovej teploty
1 PL kukuričného škrobu
1/4 ČL soli
1/4 ČL soli
1 ČL mletej škorice
1 ČL mletého zázvoru
kôra z jedného citróna
kôra z jedného citróna
-------
6–12 sliviek odkôstkovaných a rozpolených
1 zvitok škorice
2 hviezdičky badiánu
3 klinčeky
4 ks kardamónu
100 ml červeného vína
3 - 5 PL kryštálového cukru
Perníčky spolu s maslom rozmixujeme a rovnomerne natlačíme na dno formy plochou stranou lyžice. Formu dáme do chladničky.
Krémový syr, tvaroh, med a javorový sirup vyšľaháme do hladka. Po jednom pridávame vajcia a nakoniec aj škrob, soľ, škoricu, zázvor a citrónovú kôru. Náplň nalejeme na perníčkový korpus a pečieme pri 160°C cca. 60 minút (stred by sa mal po upečení ešte triasť). Pri pečení umiestnime pod mriežku s formou (na dno rúry) nádobu s vodou, aby sa cheesecake nevysušoval. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť a dáme ho na minimálne 5 hodín (alebo celú noc) do chladničky.
Do menšieho hrnca dáme cca. 2 cm vody a všetky 4 druhy korenia (v prípade núdze je možné 1–2 druhy vynechať). Necháme 5 minút povariť. Potom pridáme slivky a víno a povaríme tak, aby slivky zmäkli, ale zachovali si svoj tvar – trvá to cca. 10 minút. Pridáme cukor a odstavíme. Necháme minimálne 3 hodiny odležať, aby sa chute prepojili a omáčka zhustla.
toto vyzera neskutocne dobre! ja som ho u Anetky tiez obdivovala, musim najblizsie vyskusat, cheese cake mame velmi radi, akykolvek...a tento vyzera byt prudko jedly!!!
OdpovedaťOdstrániťje veľmi jedlý, odporúčam vyskúšať :-)
OdpovedaťOdstrániť