29. septembra 2011

Karamelový Cheesecake



Cheesecake v luxusnejšom prevedení. Ak máte radi karamel, zamilujete sa na prvé ochutnanie.

na 24–26 cm tortovú formu
200 - 220 g Lotus keksíkov
70 g masla studeného
-------
600 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
200 g kyslej smotany
3 vajcia izbovej teploty
1 plechovka skaramelizovaného Salka*
3–5 PL smotany na šľahanie / na varenie / mlieka

* odporúčam už skaramelizované Salko, pretože je hustejšie ako to, ktoré si skaramelizujete sami a z cheesecaku nesteká 

Keksy rozmixujeme na omrvinky. Zmiešame s maslom, hmotu dáme do formy a rovnomerne natlačíme na dno plochou stranou lyžice. Formu dáme do chladničky. 

Krémový syr so smotanou vyšľaháme elektrickými metlami do hladka, postupne pridávame vajcia a nakoniec trošku väčšiu polovicu Salka. Šľaháme čo najkratšie, len kým sa suroviny nespoja. 

Náplň nalejeme na sušienkový korpus a pečieme pri 160˚C cca. 60 minút (stred by sa mal po upečení ešte triasť). Pri pečení umiestnime pod mriežku s formou (na dno rúry) nádobu s vodou, aby sa cheesecake nevysušoval. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť a dáme ho na minimálne 5 hodín (alebo celú noc) do chladničky.

Pred podávaním mierne rozohrejeme v mikrovlnke zvyšok Salka so smotanou/mliekom (ak použijete Salko, ktoré ste si skaramelizovali sami, nie je potrebné ho riediť ani zohrievať). Nalejeme na cheesecake a rovnomerne rozotrieme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára