18. decembra 2011

Išlerky


Išlerky sú jemné, krehké a rozplývajú sa na jazyku.

na cca. 70 zlepených kúskov 
300 g polohrubej múky
140 g práškového cukru
140 g vlašských orechov mletých 
250 g masla studeného
štipka soli
kôra a šťava z jedného citróna
-------
ríbezľový (alebo iný pikantný) džem na zlepovanie
-------
100 g čokolády na varenie
50 g Hery

Zo všetkých surovín vypracujeme v robote cesto. Miesime iba kým sa suroviny nespoja. Cesto zabalíme do fólie a dáme na minimálne 2 hodiny (najlepšie však celú noc) do chladničky.

Pred vaľkaním dáme cesto na cca. 10 minút do mrazničky. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri 180°C cca. 1015 minút.

Vychladnuté spájame džemom a polievame čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili rozpustením čokolády a Hery vo vodnom kúpeli. Môžeme ozdobiť mletými orechmi. Necháme niekoľko dní odležať.

2 komentáre:

  1. Přiznám se, že tyhle jsem nikdy nejedla, ale vypadají fakt moc dobře! Miluju cukroví slepované kyselejší marmeládou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sú veľmi dobré, ja ich mám dokonca zo všetkých vianočných koláčikov najradšej...

    OdpovedaťOdstrániť