3. októbra 2011

Čokoládové lanýžky (truffles)

 

Keď ich ochutnáte, nebudete veriť, že príprava niečoho tak geniálneho môže byť taká jednoduchá... 

 

na cca. 30 ks 

200 g kvalitnej čokolády* 

200 ml smotany na šľahanie

50 g masla 

kakao na obaľovanie**

 

* dá sa použiť akákoľvek kvalitná čokoláda (mliečna aj horká), ja som použila 55% s kúskami kandovaných pomarančov a 65% (ale dá sa samozrejme použiť aj čokoláda s vyšším obsahom kakaa).  Biela čokoláda nedopadla dobre – hmota ani po 8 hodinách nestuhla, takže som ju použila do narýchlo vymysleného nepečeného cheesecaku

 

** na obaľovanie sa okrem kakaa dajú použiť aj nasekané orechy/mandle, alebo sa lanýžky dajú obaľovať v rozpustenej čokoláde (čo môže byť lepšie, ako čokoláda v čokoláde? :-) 

 

Čokoládu nasekáme na drobno a dáme do misy spolu s maslom pokrájaným na kúsky. Smotanu zohrejeme na miernom ohni tesne pod bod varu. Ihneď nalejeme na čokoládu a necháme pol minúty bez miešania rozpustiť. Vymiešame dohladka. Necháme vychladnúť, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky na min. 3 – 4 hodiny, alebo kým hmota nestuhne. 

 

Kakao (cca. 3–5 lyžíc) nasypeme na väčší kus papiera na pečenie. Lyžičkou naberáme kúsky čokoládovej hmoty, ktoré rýchlo tvarujeme v dlaniach do guľata. Obaľujeme v kakau (guličku dáme do kakaa a striedavo nadvihujeme rohy papiera na pečenie, kým nie je celá gulička obalená). Lanýžky skladujeme v chladničke a pred podávaním ich na cca. 15 – 20 minút vyberieme.


2 komentáre: