27. septembra 2011

Karamel z bielej čokolády


inšpirácia:
Pôvodný recept je od Davida Lebovitza, ale ja som postupovala podľa rád skvelého českého foodblogera Cuketky

Nebezpečná a prudko návyková záležitosť. Ak ste na diéte, ani nečítajte ďalej, pretože toto zlomí aj tú najpevnejšiu vôľu.

Karamel sa hodí ako plnka, či poleva na palacinky, na zmrzlinu a podobne, ale som si istá, že keď ho ochutnáte, prestanete rozmýšľať čo s ním, pretože ho budete chodiť vyjedať dovtedy, kým z neho nič neostane.

na 1  fľaštičku  s objemom cca. 250 ml
300 g kvalitnej bielej čokolády (Lindt, Schogetten, Milka)
120 ml smotany na šľahanie (30 a viac %)
veľká štipka soli (najlepšie fleur de sel)

Rúru predhrejeme na 120˚C. Čokoládu nasekáme nožom na drobno a rovnomerne ju rozprestrieme do plechu s okrajmi. Plech vložíme do rúry, kde čokoládu necháme 15 minút rozpúšťať. Potom čokoládu necháme v rúre ďalších 20–30 minút, kým nezačne chytať zlatistú karamelovú farbu. Kontrolujeme každých 5–10 minút, aby sme ju nespálili.

Keďže väčšina čokolád predávaná u nás nemá dostatočné množstvo kakaového masla na to, aby sa skvapalnila, stuhne nám do malých hrudiek, ktoré je potrebné rozpustiť. Smotanu na šľahanie zohrejeme v malom hrnci a vložíme do nej čokoládové hrudky. Za stáleho miešania metličkou rozpúšťame na najmiernejšom plameni kým nedosiahneme hladkú konzistenciu bez hrudiek. Nakoniec pridáme soľ (nevynechajte - dodá karamelu tú správnu chuť) a zlejeme do fľaštičky. Karamel vydrží pri izbovej teplote niekoľko mesiacov. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára