27. septembra 2011

Čokoládové suflé


inšpirácia:  časopis APETIT 01/2006

Napriek tomu, že má suflé povesť zložitého dezertu, jeho príprava je veľmi jednoduchá. S vanilkovou zmrzlinou a teplou čokoládovou polevou je to dezert priam dokonalý.

na 6 porcií
maslo na vymazanie formičiek
2 PL mletých mandlí
150 g horkej čokolády (50–60%)
4 PL silnej čiernej kávy / kávového likéru
2 lyžičky hladkej múky
50 g kryštálového cukru
4 vajcia bielky a žĺtky oddelené
-------
100 g kvalitnej čokolády na varenie
120 ml smotany na šľahanie
2 PL silnej čiernej kávy / kávového likéru
-------
6 kopčekov vanilkovej zmrzliny 

Rúru predhrejeme na 190˚C. Formičky (alebo hrnčeky s rovnými stenami) s objemom 200 ml vymažeme maslom a vysypeme mletými mandľami (aby sa malo suflé po čom „šplhať“ – dá sa nahradiť strúhanou čokoládou, alebo kryštálovým cukrom). 150 g čokolády rozpustíme spolu s kávou vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Primiešame múku, cukor a žĺtky.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne v niekoľkých dávkach vmiešame do čokoládovej zmesi. Rozdelíme do formičiek, ktoré poukladáme na plech a vložíme do rúry. Pečieme 30–35 minút, kým suflé pekne nevybehne.

Kým sa suflé pečie, pripravíme polevu. Smotanu na miernom ohni rozpustíme s nalámanou čokoládou a kávou. Pred podávaním opatrne vytvoríme na povrchu suflé lyžičkou puklinu, do ktorej dáme zmrzlinu. Prelejeme čokoládovou polevou a ihneď podávame.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára