18. novembra 2011

Bábovka Savoy


inšpirácia:  časopis APETIT 10/2007

Šťavnatá a voňavá bábovka, ktoré najlepšie chutí s kakaukom :-)

na 1 bábovku
maslo + hrubá múka na vymazanie formy
250 g masla izbovej teploty
200 g práškového cukru
6 vajec izbovej teploty, bielky a žĺtky oddelené

2 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)  
250 ml smotany na šľahanie izbovej teploty 
300 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1/4 ČL soli 

150 g nugátu / nugátovej čokolády nasekanej
40 g kakaa 

Formu dôkladne vymažeme maslom a vysypeme múkou. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Po jednom zašľaháme žĺtky a vanilkový extrakt. Pridáme smotanu na šľahanie a krátko premiešame. Nakoniec pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ. Dôkladne vymiešame. Z bielkov urobíme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta.

Polovicu cesta dáme do pripravenej formy a posypeme nugátom/čokoládou. Do zvyšného cesta vmiešame kakao a cesto dáme do formy. Pečieme pri 180°C cca. 7080 minút. Necháme stáť 15–20 minút a opatrne vyklopíme z formy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára