17. júla 2015

Marhuľový koláč


 inšpirácia: časopis APETIT 07/2011
 
Chrumkavý letný koláčik, ktorý zvládnete upiecť aj popri varení džemu :-)
 
200 g hladkej múky

140 g masla studeného
50 g kryštálového cukru
2 ČL škorice
1 vajce
-------  
1 PL mletých mandlí / polenty (kukuričnej krupice)
500 - 700 g marhúľ odkôstkovaných a rozpolených/rozštvrtených
1 - 2 PL hnedého cukru

Múku s maslom, cukrom a škoricou spracujeme na mrveničku. Pridáme žĺtok  a 2 PL ľadovej vody a rýchlo vypracujeme cesto (nemiesime dlho, len aby sa suroviny spojili). Cesto dáme na minimálne 1/2 hodinu do chladničky. Potom ho na papieri na pečenie vyvaľkáme na kruh s priemerom cca. 30 cm. Posypeme mandľami/polentou a pokladieme marhuľami, ktoré sme zmiešali s cukrom. Okraj necháme voľný a zľahka ho prehneme cez marhule. Okraje cesta potrieme bielkom a pečieme pri 200°C cca. 40 - 45 minút. Podávame so šľahačkou, créme fraiche, alebo samotné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára