25. mája 2012

Mini cheesecaky s jahodami a bielou čokoládou

Chce to trošku viac námahy, ako klasický cheesecake, ale výsledný efekt stojí za to :-) Namiesto jahôd môžete použiť aj maliny, alebo černice či čučoriedky...

na 24 ks
200 g sušienok (Lotus, Esíčka, Zuzanky...)
80 g masla studeného
-------
200 g jahôd
20 g práškového cukru
2 PL kukuričného/zemiakového škrobu
-------
300 g bielej čokolády
800 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
250 g kyslej smotany
1 PL vanilkového extraktu (nemusí byť)
3 vajcia izbovej teploty
2 PL hladkej múky

Dva plechy na muffiny (spolu 24 jamiek) vystelieme papierovými košíčkami. Sušienky rozmixujeme na omrvinky, zmiešame s maslom a hmotu rovnomerne rozdelíme do košíčkov (cca. 1 PL do každého košíčka). Opatrne vtlačíme lyžicou, alebo dnom menšieho pohára. Formy dáme do chladničky.

Jahody s cukrom rozmixujeme, premiestnime do malého hrnca a privedieme k varu. Prilejeme škrob rozmiešaný v 2 PL studenej vody a povaríme do zhustnutia.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke a necháme chladnúť. Krémový syr, smotanu a vanilkový extrakt vyšľaháme do hladka. Po jednom pridávame vajcia, múku a nakoniec aj rozpustenú čokoládu. Hmotou naplníme košíčky so sušienkovým základom (cca. 3 PL do každého košíčka). Formou niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sa povrch cheesecakov vyrovnal. Malou lyžičkou si naberieme trocha jahodovej hmoty, ktorou urobíme na povrchu cheesecakov malé bodky. Pomocou špáradla, alebo špajdle bodky pospájame a tým na povrchu vytvoríme vzor.

Cheesecaky pečieme pri 160°C cca. 22 minút. Pri pečení umiestnime pod mriežku s formou (na dno rúry) nádobu s vodou, aby sa cheesecaky nevysušovali. Po upečení necháme košíčky vychladnúť a dáme ich na minimálne 3 hodiny do chladničky.
 

2 komentáre:

  1. ooooch mňam krásne to vyzerá ... šikovná si :)toto dám aj zdieľať
    http://purpurovalastovicka.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť