Vyzerá zložito, ale nie je to tak. A za trošku námahy určite stojí ;-)
250g hladkej múky
250g polohrubej múky
200 ml plnotučného mlieka vlažného
50g masla rozpusteného
50g medu
2 vajcia
21g (1/2 kocky) droždia
1 ČL kryštálového cukru
1/4 ČL soli
-------
100g masla mäkkého
100g trstinového cukru
1 ČL škorice
1 ČL perníkového korenia*
*náplň môžeme nahradiť 200g nutelly / hustého džemu
Droždie v hrnčeku vymiešame s kryštálovým cukrom. Zalejeme mliekom a necháme vzísť kvások. Vo veľkej mise zmiešame obe múky, maslo, med a soľ. Vajíčka rozmiešame vidličkou a približne 1/4 si odložíme na potieranie. Zvyšné 3/4 pridáme spolu s kváskom do misy. Vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste kysnúť cca. 1,5 - 2 hodiny (príp. ho dáme na cca. 4 - 8 hodín do chladničky a vyberieme 2 hodiny pred pečením pri izbovej teplote dokysnúť).
Na náplň vymiešame maslo, trstinový cukor, škoricu a perníkové korenie.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú z nich vyvaľkáme na kruh s priemerom cca. 25 cm. Na plech s papierom na pečenie položíme jeden z kruhov, potrieme 1/3 náplne (nenatierame až po okraj, ale cca. 1 cm od okraja), prikryjeme druhým kruhom cesta, potrieme ďalšou 1/3 náplne, prikryjeme tretím kruhom cesta, potrieme poslednou 1/3 náplne a zakončíme posledným plátom cesta.
Do stredu položíme pohárik alebo formičku s priemerom 5 cm. Cesto postupne rozdelíme na 16 lúčov. Začneme rozrezaním na štvrtiny (do kríža). Každú štvrtinu potom rozdelíme na polovice a každú z týchto polovíc ešte raz na polovice. Zdvihneme okraje dvoch susediacich lúčov a zatočíme ich 2x smerom od seba. Okraje stlačíme k sebe. Zopakujeme aj s ostatnými lúčmi. Nakoniec odstránime pohárik a vločku necháme prikrytú na teplom mieste ešte 45 - 60 minút kysnúť. Potrieme odloženým vajíčkom a pečieme pri 170°C cca. 45 - 50 minút dozlata.
Podrobný fotopostup nájdete tu: https://www.apetitonline.cz/recept/sladka-vanocni-vlocka
Thanks for your effort and dedication in making this blog so helpful
OdpovedaťOdstrániť