16. júla 2019

Pečený nepečený jahodový cheesecake

inšpirácia: 
https://www.apetitonline.cz/recept/dvojity-peceny-nepeceny-cheesecake-0

na 24 - 26 cm tortovú formu
200 - 250 g sušienok (Lotus, Esíčka, Zuzanky...)
65 - 75 g masla studeného
-------
500 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
100 g kyslej smotany / smotanového bieleho jogurtu
100 g kryštálového cukru
2 vajcia izbovej teploty 
20 g kukuričného škrobu
1 vanilkový lusk
-------
100 g jahôd
100 ml pomarančovej šťavy
2,5 plátku želatíny
1 - 2 PL cukru podľa chuti
-------
100 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
100 g kyslej smotany / smotanového bieleho jogurtu
50 g bielej čokolády
50 ml mlieka
1,5 plátku želatíny
-------
jahody + mäta na ozdobenie

Sušienky rozmixujeme na omrvinky a zmiešame s maslom. Hmotu dáme do formy a rovnomerne natlačíme na dno a boky plochou stranou lyžice. Formu dáme do chladničky.

Krémový syr so smotanou, cukrom a vajíčkami vyšľaháme do hladka. Vmiešame škrob a dreň z vanilkového lusku. Náplň nalejeme na zachladený sušienkový korpus. Pečieme pri 140°C cca. 60 minút (stred by sa mal po upečení ešte triasť). Pri pečení umiestnime pod mriežku s formou (na dno rúry) nádobu s vodou, aby sa cheesecake nevysušoval. Po upečení necháme cheesecake úplne vychladnúť.

Želatínu necháme v studenej vode napučať. Jahody spolu s pomarančovou šťavou rozmixujeme dohladka a privedieme tesne pod bod varu. Odstavíme, pridáme cukor a vyžmýkanú želatínu a necháme rozpustiť. Mierne vychladnutú zmes nalejeme na cheesecake a necháme v chlade úplne stuhnúť.

Želatínu necháme v studenej vode napučať. Mlieko privedieme tesne pod bod varu. Odstavíme, pridáme vyžmýkanú želatínu a necháme rozpustiť. Ešte horúcou zmesou zalejeme nalámanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme krémový syr a smotanu a vymiešame dohladka. Zmes rovnomerne rozotrieme na stuhnuté jahodové želé a necháme v chlade min. 4 hodiny (alebo cez noc) stuhnúť. Cheesecake pred podávaním ozdobíme jahodami a mätovými lístkami.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára