1. októbra 2019

Čokoládový cheesecake s kokosovým a malinovým želé

na 26 cm tortovú formu 
220 g čokoládovo - kokosových sušienok (napr. Koka, Emco...)
70 g masla studeného 
-------
600 g krémového syra (napr. Philadelphia, Bánovecká nátierka, smotanová nátierka Pilos...)
200 g kyslej smotany / smotanového bieleho jogurtu
3 vajcia izbovej teploty
75 - 100 g kryštálového cukru
300 g horkej čokolády (50 - 60%)
------- 
1 plechovka kokosového mlieka (400 g)
30 - 40 g práškového cukru podľa chuti
3 plátky želatíny 
------- 
300 g mrazených malín / lesného ovocia
cca. 30 g práškového cukru podľa chuti
3 plátky želatíny 

Sušienky rozmixujeme na omrvinky a zmiešame s maslom. Hmotu dáme do formy a rovnomerne natlačíme na dno a boky plochou stranou lyžice. Formu dáme do chladničky. 

Krémový syr so smotanou a cukrom vyšľaháme do hladka. Postupne pridávame vajcia. Vmiešame rozpustenú a vychladnutú čokoládu. Náplň nalejeme na zachladený sušienkový korpus. Pečieme pri 160°C cca. 60 minút (stred by sa mal po upečení ešte triasť). Pri pečení umiestnime pod mriežku s formou (na dno rúry) nádobu s vodou, aby sa cheesecake nevysušoval. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť na izbovú teplotu. 

Želatínu necháme v studenej vode napučať. Kokosové mlieko s cukrom zohrejeme tesne pod bod varu a odstavíme. Pridáme vyžmýkanú želatínu a necháme rozpustiť. Mierne vychladnutú zmes nalejeme na cheesecake a necháme v chlade úplne stuhnúť.

Želatínu necháme v studenej vode napučať. Maliny / lesné ovocie povaríme domäkka. Rozmixujeme dohladka (príp. môžeme aj prepasírovať, ale nie je to nutné) a do ešte horúcej zmesi pridáme cukor a vyžmýkanú želatínu a necháme rozpustiť (cukor pridávame postupne a ochutnávame - zmes by mala ostať kyslastá, aby tvorila kontrast so sladkou čokoládovou a kokosovou vrstvou). Mierne vychladnutú zmes nalejeme na cheesecake a ozdobíme (napr. polovicami raffaello guličiek, kokosom...). Hotový cheesecake necháme v chlade min. 4 hodiny (alebo cez noc) stuhnúť. 


1 komentár: