4. júna 2019

Medový krémeš s lesným ovocím

Overená klasika vylepšená lesným ovocím...

na formu s rozmermi 25 x 40 cm 
250 g hladkej múky
75 g práškového cukru
50 g masla
1 vrchovatá PL medu
1 PL rumu
1 vajce + 1 žĺtok
1 vrchovatá ČL sódy bikarbóny 
maslo + múka na vymazanie formy 
-----
1 liter plnotučného mlieka
2 balíčky zlatého klasu
1 vrchovatá PL hladkej múky
250 g masla izbovej teploty
150 g práškového cukru
1 vanilkový lusk
-----
200 g mrazeného lesného ovocia
1 balíček zlatého klasu
4 - 5 PL práškového cukru (podľa chuti) 
-----
500 ml smotany na šľahanie
2 balíčky stužovača šľahačky

Práškový cukor, maslo, med, rum a sódu bikarbónu spolu povaríme cca. 5 minút do karamelova (zmes má peniť a mierne zozlatnúť). Odstavíme a vmiešame múku, vajíčko a žĺtok (opatrne, aby sa vajíčka nezrazili).  Zo zmesi vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade min. 30 minút (ale kľudne aj cez noc) odležať. Cesto vyberieme z chladu, rozdelíme ho na dve časti, necháme chvíľu zmäknúť a potom obidve časti vyvaľkáme na tenučko na veľkosť plechu (chce to silu a trpezlivosť, ale dá sa to :-). Prvý vyvaľkaný plát pečieme na plechu s papierom na pečenie pri 180°C cca. 8 - 9 minút do svetlo hneda. Ihneď po upečení ho rozkrájame na 4 x 6, alebo 5 x 7 štvorcov (podľa toho, aké veľké chceme mať výsledné krémeše). Kým sa prvý plát pečie, vyvaľkáme druhý, ktorý pečieme na vymazanom a vysypanom plechu s vyšším okrajom tiež 8 - 9 minút do svetlo hneda

Z mlieka, zlatých klasov a múky uvaríme krém, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny a po častiach zašľaháme krém zo zlatých klasov. Vanilkovú lusk pozdĺžne rozrežeme a vyškriabeme z neho vanilku, ktorú vmiešame do krému. Krém rozotrieme na vychladnuté cesto v plechu a odložíme do chladu.

Lesné ovocie a cukor spolu povaríme, kým sa ovocie nerozmrazí a nezačne mierne hustnúť. Zlatý klas rozmiešame v 2 dcl vody a pomaly za stáleho miešania prilejeme k ovociu. Povaríme do zhustnutia a mierne vychladnuté nalejeme na krém. Odložíme do chladu. Ak chcete klasický medový krémeš, ovocnú vrstvu jednoducho vynechajte, bude výborný aj bez nej...

Smotany na šľahanie spolu so stužovačmi vyšľaháme do tuha (pozor, aby sme zmes neprešľahali) a rovnomerne rozotrieme na ovocnú vrstvu. Na šľahačku vedľa seba poukladáme štvorčeky cesta a krémeš necháme v chlade stuhnúť (ideálne cez noc). Pred podávaním ho môžeme poprášiť práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára