28. apríla 2012

Čokoládová roláda s banánom a karamelom


inšpirácia: časopis APETIT 02/2012 

na 1 roládu
125 g horkej čokolády (60–70%)
6 vajec
80 g hnedého cukru
2 PL kukuričného/zemiakového škrobu
štipka soli 
kakao na posypanie
-------
1 zrelý banán
250 g mascarpone
150 g karamelového salka
100 g lieskových/vlašských orechov nahrubo nasekaných 

Plech s rozmermi 28 x 32 cm zľahka vymažeme a dôkladne vyložíme papierom na pečenie. Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky šľaháme s cukrom cca. 5 minút kým zdvojnásobia svoj objem. Vmiešame škrob. Potom pridáme čokoládu a opatrne zamiešame. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do čokoládovej zmesi. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech. Pečieme pri 180°C cca. 12 minút. Cesto sa po stlačení prstom musí vrátiť do pôvodného tvaru.

Pomocou papiera cesto opatrne vyberieme z plechu a jemne poprášime kakaom. Prikryjeme novým kusom papiera na pečenie a preklopíme. Odstránime papier, na ktorom sa cesto pieklo a aj s novým papierom ešte horúce cesto zrolujeme. Necháme 20 minút chladnúť.

Banán rozmačkáme vidličkou a zmiešame s mascarpone a karamelovým salkom (ak je salko príliš husté, môžeme ho mierne rozohriať v mikrovlnke). Vmiešame orechy. Cesto opatrne rozvinieme a rovnomerne ho potrieme karamelovou plnkou cca. 2 cm od okrajov (ak časť plnky ostane, môžete ju podávať k roláde samostatne). Roládu zavinieme a dáme na minimálne 1/2 hodinu stuhnúť do chladničky.

3 komentáre:

  1. hm...čokoláda, banán, karamel...všetko čo milujem, mňam. Bože, prečo nemôžem jesť všetko to, čo oči jedia???? :-D. Ale roládku určite urobím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. presne... čokoláda, banán, karamel... ten krém je úžasný!

    OdpovedaťOdstrániť