11. marca 2012

Tarte flambée



inšpirácia:  časopis APETIT 11/2011

Pôvodne som chcela na blog dávať iba sladké jedlá, ale nedá mi nepodeliť sa s Vami o recept na tento geniálny slaný koláč. Tarte flambée pochádza z alsasko–lotrinskej kuchyne. Môžete ho podávať ako chuťovku k vínu, alebo s jednoduchým šalátom ako ľahkú večeru.

na 2 veľké plechy
1 sáčok sušených kvasníc (8 g) 
400 g hladkej múky + na podsypanie
1/4 ČL soli 
-------
200 ml crème fraîche
200 g prerastenej slaniny
2 veľké cibule
200 g ementálu
1 ČL soli + korenie

Kvasnice zmiešame s 3 PL vlažnej vody a na teplom mieste necháme vzísť kvások (cca. 5 minút). Do veľkej misy dáme múku, soľ a kvások. Pridáme 200300 ml vlažnej vody (postupne podľa potreby). Dôkladne premiešame vareškou a potom vyklopíme na pracovnú plochu. Vypracujeme pružné a nelepivé cesto. Dáme ho do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny.
Cesto si môžete pripraviť aj 1–2 dni dopredu – dajte ho kysnúť do chladničky a vyberte až pred pečením.

Crème fraîche zmiešame so soľou a korením. Slaninu nakrájame na kocky, cibuľu na tenké kolieska, ementál nastrúhame. Cesto rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu, na hrúbku cca. 3 mm. Prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie a husto popicháme vidličkou. Potrieme crème fraîche a rovnomerne posypeme najprv slaninou, potom cibuľou a nakoniec ementálom. Pečieme pri 220°C cca. 10–15 minút.

3 komentáre:

  1. Kdyz jsem byla ve Strasbourgu tak tarte flambe jsme tam jedli skoro kazdy den! Hm, asi si ji brzo upecu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to si musím uložit, tohle je přesně moje "chuťová" skupina! Mmmmmňam! A ta fotka!

    OdpovedaťOdstrániť