29. januára 2012

Čokoládovo – pomarančová panna cotta


Panna cotta je jeden z najjednoduchších a pritom najvariabilnejších receptov aké poznám. Dá sa ochutiť ovocím, čokoládou, karamelom, rôznymi druhmi likérov, atď... Možností je naozaj nekonečné množstvo a výsledok je vždy úžasný.

na 12 malých / 6 veľkých porcií
150 ml mlieka
5 plátkov želatíny
400 ml smotany na šľahanie
200 g horkej čokolády (55–65%
-------
150 ml mlieka
5 plátkov želatíny 
400 ml smotany na šľahanie
100 g bielej čokolády
-------
šťava z 3 pomarančov (cca. 250 ml)
2 plátky želatíny
2 PL kryštálového cukru

Želatínu necháme napučať v studenom mlieku. Smotanu s horkou čokoládou zohrievame na miernom plameni, kým sa čokoláda nerozpustí. Odstavíme a vmiešame mlieko s napučanou želatínou. Miešame, kým sa želatína nerozpustí. Porozlievame do sklenených misiek a dáme na minimálne hodinu stuhnúť do chladničky alebo na 1/2 hodinu do mrazničky.

Rovnako pripravíme aj vrstvu z bielej čokolády. Hotovú smotanu s rozpustenou čokoládou a želatínou necháme vychladnúť takmer na izbovú teplotu a potom porozlievame do misiek na stuhnutú prvú vrstvu. Opäť necháme v chladničke / mrazničke stuhnúť.

Posledné 2 plátky želatíny necháme napučať v studenej pomarančovej šťave cca. 2 minúty. Potom šťavu so želatínou zahrievame (ale nevaríme!) na miernom plameni, kým sa želatína nerozpustí. Odstavíme a vmiešame cukor. Necháme vychladnúť takmer na izbovú teplotu a porozlievame do misiek. Necháme stuhnúť. V chlade vydrží panna cotta niekoľko dní.

2 komentáre:

  1. Ukládám do složky k vyzkoušení. Vypadá to úžasně.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. martinka, určite vyskúšaj, u nás boli všetci unesení :-)

    OdpovedaťOdstrániť